Dzika róża jest krzewem, który rośnie w całym kraju. Preferuje stanowiska ciepłe i nasłonecznione, a także pół cieniste. Dorasta do 3 metrów wysokości i takiej samej szerokości. Rośnie zazwyczaj na słonecznych terenach, takich jak łąki, wzgórza, nieużytki,ale również w lasach. Bardzo popularna jest w postaci żywopłotów i naturalnych umocnień skarp. Krzewy dzikiej róży są siedliskiem wielu gatunków owadów, a owoce doskonałym pokarmem zimowym dla ptaków. Dzika róża jest wyjątkowo odporna na choroby i rzadko atakowana przez szkodniki.
Roślina ta idealnie nadaje się do ogrodów w stylu naturalistycznym, ale pasują również do ogrodów tradycyjnych, romantycznych, angielskich, wiejskich, a nawet nowoczesnych. Jest wyjątkowo łatwa w uprawie, wdzięczna i ma ładny, choć delikatny zapach.
Dzika róża – charakterystyka
Roślina charakteryzuje się wygiętymi pędami, które pokryte są mocnymi kolcami oraz delikatnymi różowymi lub białymi kwiatami. Z kwiatów rozwijają się czerwone owoce – szupinki, które mają okrągły lub wydłużony kształt. Wewnątrz szupinek są obecne białawe orzeszki, zwane niełupkami.
Owoce dzikiej róży zbiera się w okolicach późnej jesieni, a początkiem zimy, ale najlepiej uczynić to jeszcze przed przymrozkami. Dzika róża nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, ani systematycznego cięcia.
Dzika róża kwitnie od czerwca do lipca, zaś owocuje we wrześniu i październiku.
Sadzonki dzikiej róży wykorzystuje się często jako podkładki do szczepienia innych gatunków. Krzewy róż można sadzić pojedynczo lub utworzyć skupisko składające się z kilku odmian.
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża to jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C, jest niezwykle bogatym źródłem także innych witamin takich jak witamina A, E, K, B1, B2. Zawiera wachlarz mikro- i makroskładników oraz różnorodne karetonoidy i związki fenolowe. Mają one znaczący wpływ na ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami. Ponadto zawiera wiele olejków eterycznych i garbników, co sprawia, że jest wyjątkowo cenna.
Zastosowanie dzikiej róży
Dzika róża może mieć wiele różnych zastosowań. Zalecana jest w stanach stresu, chorobach infekcyjnych, ogranicza procesy starzenia i zmiany miażdżycowe, reguluje procesy trawienne.
Nie spożywa się dzikiej róży na surowo. Świeży owoc dzikiej róży to znakomity składnik dżemów, konfitur, suszy i wina. Zaś płatki wykorzystuje się do przygotowania konfitur. Nasiona z owoców dzikiej róży, wykorzystywane są do produkcji oleju kosmetycznego.
Nazwa | Dzika róża (Szypszyna oraz róża psia)(Rosa canina) |
Rodzaj | krzew |
Wysokość | 3 m – 5 m |
Liście | zielone jajowato-eliptyczne o ostro ząbkowanych brzegach |
Kwiaty | różowe, białe, pięciopłatkowe, o bardzo charakterystycznym, delikatnym i subtelnym zapachu |
Termin kwitnienia | VI – VII |
Termin owocowania | IX – X |
Zimozielone | nie |
Mrozoodporna | tak |
Wymagania | stanowisko słoneczne, a także pół cieniste, ciepłe |
Podłoże | niewielkie wymagania co do gleby, umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne |
Podlewanie | obficie – świeżo posadzone rośliny, zaś starsze są odporne na suszę |
Rozmnażanie | z nasion |
Zastosowanie | lecznictwo, przetwórstwo, kosmetyka |
Serdecznie zapraszam do przeczytania poprzedniego artykułu “Pielęgnacja trawnika krok po kroku część 3: podlewanie”